Vår historie

Litt om vår historie

Gruvelageret ligger i Sverdrupbyen, en tidligere bydel i Longyearbyen rett oppunder Longyearbreen. Det er nesten ingen hus der nå, men fra trettitallet og spesielt perioden etter andre verdenskrig var det en viktig bydel, som huset gruvearbeiderne som jobbet i gruven like ovenfor, gruve 1B. Her fantes kantine, brakkeboliger og familieboliger, og til og med en liten bar. Ut over 80-tallet behøvde de fleste husene en restaurering skulle de fortsatt være beboelige. Det ble i stedet avgjort å brenne byen ned i en kalkulert brannøvelse i 1985. De eneste husene som nå står igjen er den gamle kantinen og vårt eget Gruvelager.

Vi kjenner ikke hele historien til Gruvelageret. Vi vet at det var en av fire bygninger reist i Longyearbyen med funksjon som midlertidige lagre for gruvekompaniet i 1946. Vi vet også at lageret har vært brukt til å være butikk, og at den sørlige delen også i en periode var stall for Store Norskes hester. Senere ble bygningen brukt til å lagre borekjerneprøver fra gruven, og vi tror det var dette som gjort at den sørlige delen falt sammen. I mange år stod Gruvelageret forlatt, halvveis kollapset, i en bydel som var fraflyttet og brent til grunne.

Restaurering av bygget vårt

Vår eier, Steve Daldorff Torgersen, var 15 år gammel da han flyttet til Longyearbyen på tidlig nittitall. Som de fleste tenåringene på Svalbard var han fartsinteressert og ivrig på å oppleve Svalbards villmark, og tok ofte turen forbi Gruvelageret enten på snøskuter eller på moped. Han sier selv at han var alltid fascinert av bygningen, som lå like i utkanten av byen, rett før nye eventyr ventet.

I 2007 solgte Longyearbyen Lokalstyre Gruvelageret til Monica Kristensen Solås. Steve hadde til da utdannet seg som kokk og jobbet som restaurantsjef på flere av byens spisesteder. Han hadde startet firmaet Svalbard Explorer, som spesialiserte seg på å guide grupper inne i Gruve 7, den eneste gruven i Longyearbyen som fortsatt var i drift. For å kunne gjøre dette hadde han selv jobbet som gruvearbeider i en periode. Gruve 7 ble stengt for turisme i 2008, noe som gjorde at Steve måtte tenke nytt, og kjøpte den lokale puben Karlsberger Pub i 2009. Samtidig videreutviklet han Svalbard Explorer til å bli en turoperatør som tok med turister på snøskuterturer. Nå så han muligheten til å gjøre noe med bygningen i Sverdrupbyen han aldri hadde glemt, og kunne endelig kjøpe Gruvelageret av Solås i 2010.

Siden rester etter gruvedrift på Svalbard er automatisk fredet etter Svalbardmiljøloven, var Steve nødt til å ha et tett samarbeid med Riksantikvaren, Sysselmannen på Svalbard og Longyearbyen Lokalstyre for å kunne gjøre restaureringen mulig. Det har vært en lang prosess for å gjøre et sammenfalt bygg tidligere benyttet som lager regulert om til en restaurant. Deretter måtte Steve finne det perfekte team av snekkere som forsto Steves visjon; gjøre Gruvelageret om til en restaurant av høy standard som samtidig formidlet Longyearbyens gruvehistorie. Lokaliseringen ga også noen utfordringer, vi må i dag transportere vann og avløp, og også vedlikeholde veien selv. Endelig, i februar 2015, kunne Steve åpne Gruvelageret etter år med papirarbeid, utfordringer og hardt arbeid. Men også like fullt med mye moro, opplevelser og ikke minst hjelp fra lokale innbyggere som, i stedet for å ty til sunn fornuft, trodde på Steve og hans visjoner.

Interiøret

Nesten alle materialer brukt for å bygge Gruvelageret er enten originalt eller samlet på Svalbard og i Nord-Norge. Noe kommer fra beboelsene på Svalbard, noe fra en låve i Berlevåg, annet fra en liten hytte i Finnmark. Dekoren gjenspeiler Longyearbyens gruvehistorie, fra lysestakene lagd av boredrill fra Gruve 7 til aksjebrevene fra gruvekompaniet utstilt på vegg.

De fleste tingene er gitt til oss fra gruvekompaniet eller fra lokale samlere. Det gamle gulvet måtte rives opp og erstattet med nytt, men de materialene som fortsatt var brukbare fra gulvet ble brukt til å lage bord og benker. Krakkene er laget av tømmer fra den gamle kullkaia. Dette er bare få eksempler, servitøren din kan fortelle deg mer når du besøker oss og får oppleve den historiske atmosfæren som ligger i veggene på Gruvelageret.

Videre framover

Steve og alle på Gruvelageret ønsker at Gruvelageret skal være et sted for alle, en restaurant for turister som kan slappe av etter en lang dag med nye opplevelser, men også et sted som lokalbefolkningen kan sette pris på og benytte seg av. Derfor holder vi også konserter, livs-seremonier som dåp og bryllup, og vi ønsker alltid skolen og barnehagen velkommen om de ønsker å besøke oss og benytte lokalet på dagtid.

Vi har en sterk lidenskap for mat og vin, vi ønsker å servere et måltid med preg av Arktis og det nordiske, men som også viser mangfoldet i å bo like under Nordpolen. Vi samarbeider med lokale produsenter og er alltid på søken etter de beste produktene. I juni 2022 ble vi Miljøfyrtårnsertifisert.

Vi ønsker at Gruvelageret blir en unik opplevelse og at vi skaper minner hos hver eneste gjest som besøker oss.